Click to order
Total: 
Прізвище:
Імя:
Контактний телефон:
Email:
Зручний спосіб доставки:
Payment method
Натискаючи на кнопку, ви даєте згоду на обробку персональних даних та погоджуєтеся c політикою конфіденційності
Cannabis у косметиці
Канабіс протягом тисяч років був популярною сільськогосподарською культурою та поряд з пшеницею і льоном вирощувався та використовувався у всіх країнах світу. Сьогодні ж він займає позицію однієї з найбільш поширених речовин «поза законом», хоч перші впевнені кроки до його легалізації вже пройдені.



Медичні та косметичні препарати, текстиль, продукти, будматеріали - ця рослина багатофункціональна та здатна принести користь для багатьох звичних нам сфер. Розглянемо, чим вигідно зняття заборони на застосування конопляних похідних саме в косметичній галузі.



Cannabis: активні речовини та їх дія




Особливий клас активних сполук під назвою канабіноїди міститься в рослині Сannabis sativa (конопля звичайна). Згідно з даними National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine їх кількість дорівнює 104. Проте є джерела, в яких йдеться про 113 унікальних канабіноїдів. Всі вони мають різні властивості, переважно психоактивні та галюциногенні.



На вплив канабіноїдів реагують канабіноїдні рецептори - це нервові закінчення в клітинах, які присутні в людському мозку, легенях, шлунково-кишковому тракті, м'язах.



Безпосередньо у виробництві косметичної продукції використовується канабідіол (КБД), який відноситься до так званих фітоканабіноїдів - речовин рослинного походження. Він дозволений для застосування в фармацевтиці та косметології, є одним з найбільш вивчених і не є психотропним, надаючи велику кількість доброчинних ефектів на людський організм.



Ще у 2013 році Британський Журнал Клінічної Фармакології опублікував результати досліджень впливу КБД на організм людини, згідно з якими він має виражену протизапальну дію та надає антиоксидантний ефект.



Дерматологами з Університету Колорадо був проведений ряд досліджень протизапальної ефективності КБД і його впливу на вугровий висип і виробку себума. В ході якого підтвердився його позитивний вплив на пацієнтів з псоріазом, екземою й алергічним дерматитом. При цьому речовина головним чином не має протипоказань.



Потенційний терапевтичний ефект канабісу



Застосування канабісу має потенційний терапевтичний ефект щодо псоріазу, дерматиту, вугрової висипки та свербіння. Зокрема, італійськими вченими з University of Modena and Reggio Emilia весною 2019 року були проведені дослідження з метою вивчити лікувальний ефект мазі, збагаченої КБД, що застосовується при важких хронічних шкірних захворюваннях. 20 пацієнтів з двома найбільш частими шкірними захворюваннями: псоріаз та атопічний дерматит, на уражені ділянки шкіри два рази на день протягом трьох місяців наносили мазь. На основі оцінок шкіри (гідратація, TEWL, еластичність), клінічних опитувань (SCORAD, ADI, PASI) і підтверджених фотографічними даними й клінічною оцінкою дослідників, результати показали, що місцеве лікування маззю з КБД значно поліпшило стан шкіри. За період лікування не було зареєстровано ніяких дратівливих або алергічних реакцій.



Іншими італійськими вченими з Дерматологічного інституту Санта-Марії і Сан-Галлікано були досліджені ефекти канабідіола на функцію сальних залоз людини. КБД проявив себе як високоефективний себостатичний агент і забезпечив комплексну протизапальну дію. У сукупності результати показали, що завдяки комбінованому ліпостатичному і протизапальному ефектам КБД має потенціал в якості багатообіцяльного терапевтичного агента для лікування вульгарних вугрів.



Конопля в косметичних засобах



У грудні 2017 року ВООЗ виключила з переліків наркотичних речовин КБД виходячи з його величезної потенційної користі. Однак прямої рекомендації до використання канабідіола в косметичних цілях поки немає, оскільки недостатньо вивчені ймовірні побічні ефекти.



Але фактом залишається те, що жоден косметичний засіб на основі конопляних олій і концентрованих екстрактів конопель не призводить до одурманеного стану й не змінює статус наркотичної проби з огляду на використання непсихотропного канабідіола або тетрагідроканабінола в мізерній концентрації до 3%.



Чисті екстракти в косметиці практично не використовуються. Найчастіше в складі можна зустріти конопляну олію, яке на третину складається з ненасичених жирних кислот - незамінних для здоров'я та краси шкіри, волосся, нігтів. Її хімічний склад багатий на магній, фосфор, цинк, залізо, терпени, амінокислоти, а також вітаміни A, E, C, B.



Для підтвердження показань, ефективності та безпеки медичного канабісу необхідні подальші дослідження. Але з упевненістю можна сказати, що його затребуваність в косметичних засобах цілком виправдана.